НачалоПравила на къща „Бягство при езерото“ - Къща Бягство при езерото

 ПРАВИЛА в КЪЩАТА ПРИ ЕЗЕРОТО

Домакини на къщата са Михаела и Васко. Ние живеем целогодишно тук, с изключение на времето, в което пътуваме. А ние пътуваме много.

Част от къщата споделяме с нашите гости, но има и места, които желаем да останат само за наше ползване. Затова създадохме тези правила – те са израз на стремежа ни всеки гост да си прекара добре и взаимно да си оставим добри спомени и впечатления.

Общи правила
 1. Общо правило е да оставим всяко нещо така, както сме го намерили.
 2. Настаняването е след 14:00 ч. Напускането на къщата е до 12:00 ч.
 3. Когато излизате от къщата, затваряйте всички врати.
 4. Спазването на тишина в стаите и къщата е задължително.
 5. Пазете чистота в къщата и използвайте оборудването само по предназначение.
 6. При недобросъвестно поведение и увреждане на имуществото на къщата от страна на гостите, се удържат такси от депозита „Добър гост“. Депозита се плаща предварително при настаняването. Размерите на депозита са описани в меню „Цени„.
 7. Недобросъвестното поведение включва: неизмита посуда, внасяне на хранителни продукти в стаите, сушене на дрехи, бельо и др. върху радиаторите, влизане с обувки с стаите, пушене в къщата, вдигане на шум и нарушаване спокойствието на съседите и селото.
Общи площи
 1. Събуваме се навън, но обувките държим в къщата.
 2. На стълбите между етажите има чехли – с тях се движим из къщата.
 3. В къщата има WiFi – паролата е написана е на библиотеката на втория етаж.
 4. Библиотеките са създадени за удобство на нашите гости. В тях ще откриете карти, пътеводители и книги за туризъм и пътувания. Още художествена литература и тихи игри за малки и големи.
 5. Част от специализираната литература е предназначена за продажба – ще я познаете по обявените цени на етикетите.
 6. В къщата не се пуши. Моля, пушете само на верандата, терасата или под навеса.
 7. Пепелниците изхвърляйте във външните кошчета.
 8. Ако ползвате една или две стаи в къщата, но не сте я наели цялата, не я заключвате, когато излизате, за да имат възможност другите гости да влязат и да се настанят безпрепятствено.
 9. В къщата, която е и дом за домакините, ще откриете много лични вещи. Моля, разглеждайте ги внимателно и с уважение. Знаем, че е интересно и се радваме да го споделим с вас, стига да оставите всяко нещо на мястото си така, както е било.
Баня
 1. В тоалетната чиния не хвърляме хартия, мокри кърпи, салфетки и т.н. Моля, ползвайте кошчето.
 2. Тоалетните принадлежности и всичко, предназначено за гостите, са поставени на открито – в тоалетните и на етажерките при душовете. Вещите за лично ползване са прибрани в шкафчетата – моля, уважавайте личното ни пространство.
 3. След взимане на душ попиваме водата, останала по пода с мопа.
 4. Пералната машина не е включена в цената на нощувката и не е на самообслужване. Ако искате да я ползвате, моля да ни информирате.
Кухня
 1. Кухнята е напълно оборудвана – с хладилник, фризер, фурна, котлони, миялна машина, термокана, кафе-машина.
 2. Ползването на някои от уредите си има своите специфики, които са описани в инструкции и закачени над съответния уред.
 3. Миялната машина пускаме след 23:00ч.
 4. Ползването на хладилника е общо, затова едно отделение (ред, сектор) е предназначен за една стая. Изберете си ред и поставяйте само на него вашите продукти за удобство на всички.
 5. Лед има във фризера на най-горния ред.
 6. Шкафове – всички надписани шкафове с етикет са предоставени за ползване от гостите. Моля, не отваряйте и не бъркайте в шкафчетата, които нямат етикет.
 7. Всички подправки са на малката етажерка Кenya. Оставени са за ползване от гостите. Правилото е, че ако нещо свърши, се възстановява от гостите. Така винаги и всички бурканчета са пълни.
 8. Всички гости, които ползват кухнята самостоятелно, си измиват използваната посуда веднага след използването й. Миенето на използвани чинии, чаши, прибори и прочее не е включено в наемната цена. Правилото е – оставяме кухнята във вида, в който сме я намерили при настаняването си.
 9. Риба НЕ пържим в къщата – за пържена риба използвайте газовите котлони под навеса.
 10. Органичния отпадък събирайте в кофичка (кръгли кофички ще намерите при външната мивка под навеса) и го хвърляйте при кокошките на двора, зад бетоновата стена.
 11. Пластмаса, стъкло, хартия и метал събираме в склада (вдясно от банята – има надпис на вратата). Отваряте вратата, стъпка надолу и виждате кош с черен чувал. Разделния отпадък изхвърляме в жълтите и зелените контейнери в Кърджали.
 12. Общия боклук също изхвърляме в Кърджали. Ако ви се напълни коша, моля да завържете чувала и да го оставите в склада, до коша с разделния отпадък. НЕ навън, тъй като нощните животни ще го разхвърлят. Ние после ще го извозим до града. Чисти чувалчета за боклук ще намерите в кухнята, в шкафчето под кафе-машината.
Стаи
 1. Всеки гост разполага с личен комплект спално бельо, малка и голяма кърпа. Ако не ползвате някаква част от тях, моля да ги приберете в гардеробчето.
 2. В стаите не се внасят хранителни продукти, нито се пуши, нито се вика. Стаите са предназначени за почивка и релакс.
Веранда
 1. Село Гняздово е малко село с постоянно население под 50 човека. Желателно е след 23:00ч да бъдем тихи и да уважаваме правото на почивка на останалите. Ако след 23:00ч все още ви се празнува, може да влезете вътре и да си довършите вечерта, без да безпокоите жителите на селото.
Навес
 1. Под навеса зад къщата (казваме ЗАД, въпреки че оттам е входът за къщата. Просто за нас ОТПРЕД е там, където е гледката) има външна чешма, газови котлони, барбекю и маса със столове.
 2. Специфичното за барбекюто е, че върху комина има капак, който трябва да отместите, докато го ползвате. И после да го върнете обратно.
 3. Риба се пържи само на газовите котлони под навеса. Не в къщата.

Правила за противопожарна охрана:

• не пушете в къщата – нито цигари, нито наргилета;
• не изхвърляйте не загасени клечки кибрит и цигари в кошчетата;
• не ползвайте собствени вентилаторни уреди и газови прибори;
• гладенето се осъществява само на втория етаж, върху дъската за гладене и след ползването на ютията, не забравяйте да я изключите от контакта;
• не сушете дрехи и др. върху радиаторите.

При опасност от пожар най-учтиво Ви молим:

• Обадете се незабавно на тел: 112 и уведомете домакините на тел: 0887831026.
• Запазете самообладание.
• Използвайте пожарогасителя от първия етаж до вратата за банята.
• Напуснете къщата.
• Ако коридорът и стълбите са силно задимени, останете в стаите си и отворете прозорците.

Благодарим от сърце за отделеното време да прочетете всичко!

Пожелаваме приятен престой и незабравимо „Бягство при езерото“.